Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν επίμονο πόνο, ειδικά όταν αυτός ο πόνος αρχίζει να περιορίζει την κινητικότητά μας. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι μια προβληματική καθημερινότητα και σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουμε μια μορφή χρόνιου πόνου όσο μεγαλώνουμε. Kατά τη διάρκεια της ζωής μας, θα υποφέρουν από πόνο στην πλάτη – και μια από τις πιο συνήθεις αιτίες αυτού του πόνου είναι η ισχιαλγία.

Τι είναι η ισχιαλγία!

Η ισχιαλγία αναφέρεται σε κάθε μορφή πόνου ή συμπτωμάτων που προκαλούνται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, κι ενώ δεν εξαρτάται από το αίτιο του πόνου, συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος (1). Ο πόνος ποικίλει ευρέως, από ήπιας μορφής πόνος έως μια έντονη αίσθηση καψίματος, ή πόνου που «κόβει την ανάσα» σύμφωνα με μαρτυρίες – ειδικά όταν βήχουμε, ή φταρνιζόμαστε, ενώ επιδεινώνεται από παρατεταμένη καθιστική στάση(2).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν (3,4):

 • Επίμονο πόνο σε ένα τμήμα της μέσης, του γλουτού ή των κάτω άκρων (σπάνια μπορεί να προσβάλλει και τα δύο άκρα).
 • Βαθύς και οξύς πόνος που ξεκινάει από χαμηλά στη μία πλευρά της μέσης
 • Αίσθηση κράμπας στον μηρό
 • Πόνος στα κάτω άκρα που συχνά περιγράφεται ως κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή φλεγμονή
 • Αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολία στην κίνηση ενός ή και των δύο κάτω άκρων
 • Δυσκολία να σηκωθούμε ή να περπατήσουμε
 • Δυσκολία ελέγχου της εντερικής λειτουργίας ή της ουροδόχου κύστης

Ο πόνος προκαλείται συνήθως από δισκοκήλη , εκφυλιστική νόσο των δίσκών, στένωση της σπονδυλικής στήλης, σπονδυλολίσθηση, σύνδρομο piriformis, εγκυμοσύνη, όγκους ή τραυματισμούς.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται συχνά με μυοχαλαρωτικά, βαριά αναλγητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά φάρμακα και χειρουργική επέμβαση (5). Οι εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν βελονισμό, μασάζ, φυσικοθεραπεία, διατάσεις και χειροπρακτική θεραπεία.

Ισχιαλγία: Χρήση αιθέριων ελαίων για την ανακούφιση του πόνου

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής ιατρικής από την αυγή του πολιτισμού. Σε αντίθεση με τη συμβατική ιατρική, τα αιθέρια εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αιθέριο έλαιο για την αντιμετώπιση πολλαπλών καταστάσεων.

Όσον αφορά την ισχιαλγία, όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις, τα αιθέρια έλαια προσφέρουν ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι των εθιστικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για την ανακούφιση από τον έντονο πόνο.

Ας δούμε δύο εξαιρετικά αποτελεσματικούς συνδυασμούς για ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας.

 1. Μέντα & ελίχρυσος

Η μέντα (Mentha Piperita) έχει δροσιστική και αντιφλεγμονώδη επίδραση στους πρησμένους ιστούς. Έχει επίσης αναισθητική, αναλγητική και αντισπασμωδική δράση. Το αιθέριο έλαιο θεραπεύει ακόμη και νευρολογικές καταστάσεις όπως ημικρανίες (6,7).

Ο ελίχρυσος (Helichrym Italicum) είναι ένα μη τοξικό και μη ερεθιστικό έλαιο που χρησιμοποιείται συχνά με τη μορφή «εντριβής/μασάζ» για τη θεραπεία μυϊκών-σκελετικών πόνων. Το αιθέριο έλαιο ανακουφίζει τυχόν φλεγμονές, χαλαρώνει τους σφιχτούς μύες και τον συνδετικό ιστό, αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα και ενισχύει την αναγέννηση των κυττάρων. Αντιμετωπίζει επίσης μώλωπες, εγκαύματα, κατάθλιψη και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού (8,9).

Οδηγίες:

 • Για περιστασιακή χρήση, αναμιγνύουμε 2 ή 3 σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο σε ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι και ανακατεύουμε. Εφαρμόζουμε το μείγμα απευθείας στο δέρμα για γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο.
 • Για τακτική χρήση, αραιώνουμε τα έλαια σε 5-10 μέρη καστορέλαιο ή λάδι jojoba. Κάνουμε μασάζ στο δέρμα και καλύπτουμε με μια ζεστή πετσέτα για 10-15 λεπτά για να καταπραΰνουμε τον πόνο και να βοηθήσουμε την απορρόφηση του ελαίου.
 1. Αιθέριο έλαιο λεβάντας, γερανίου, μαύρου πιπεριού και δενδρολίβανου.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας (Lavandula officinalis) ανακουφίζει από σπασμούς, διαστρέμματα, κράμπες, μυϊκούς σπασμούς, οσφυαλγία, μυϊκούς πόνους, ισχιαλγία και νευραλγία. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανακουφίζουν τους πρησμένους μύες, ενώσεις κουμαρίνης που αραιώνουν το αίμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς και καταπραϋντικές ιδιότητες που ανακουφίζουν την νευρική ένταση και την αϋπνία (10,11).

Το αιθέριο έλαιο γερανίου έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία της νευραλγίας. Το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού (Piper nigrum) χαλαρώνει τους υπερβολικά τεταμένους μύες και αποτρέπει τους σπασμούς, τις τάσεις και τις κράμπες. Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου καταπολεμά τους πόνους, το πρήξιμο και τους σπασμούς. Έχει επίσης χαλαρωτική οσμή που ενισχύει ένα αίσθημα ευεξίας και μειώνει την ένταση των μυών.

Οδηγίες:

 1. Προσθέστε σε ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι με καπάκι περίπου 30 ml τζοτζόμπα ή ελαιόλαδο.
 2. Προσθέστε 5 σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο.
 3. Εφαρμόστε, κάνοντας μασάζ με μικρή ποσότητα ελαίου πάνω στο δέρμα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αυτό το μείγμα στο λουτρό σας για να χαλαρώσετε τους μύες και τα νεύρα και να απολαύστε έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο (12).

Διαβάστε επίσης: Χρησιμοποιήστε αυτά τα 3 Αιθέρια Έλαια και Πείτε Αντίο στο Άγχος και την Κατάθλιψη (+ άλλα 12!)

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.