Η ευτυχία είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά

Το να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι είναι κάτι σαν να προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Όσο περισσότερο προσπαθείς να κοιμηθείς, τόσο περισσότερο παραμένεις ξύπνιος. Κατά τον ίδιο τρόπο, όσο περισσότερο προσπαθείς να είσαι  ευτυχισμένος, τόσο πιο δυστυχισμένος γίνεσαι.

Η Ματαιότητα της Αναζήτησης της Ευτυχίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι μακρινό, κάτι που θα πρέπει να αναζητήσουν, να ανακαλύψουν, να προσελκύσουν, να κατακτήσουν και να το κρατήσουν σφιχτά, ώστε να μην ξεφύγει από τα χέρια τους. Για αυτούς, η ευτυχία είναι εκεί, στον έξω κόσμο, και προσπαθούν να την αναζητήσουν με όλους τους τρόπους. Με την απόκτηση υλικών αγαθών. Γεμίζοντας τα σπίτια τους με υπάρχοντά. Με το να κάνουν όσο περισσότερο σεξ μπορούν. Ασκώντας εξουσία πάνω σε άλλους. Δημιουργώντας ένα όνομα στην κοινωνία. Και ούτω καθεξής… Όσο περισσότερο αναζητούν την ευτυχία όμως, τόσο περισσότερο η ευτυχία μοιάζει να τρέχει μακριά τους. Ακριβώς όπως ο ορίζοντας φεύγει όλο και πιο μακριά όταν τον κυνηγάμε, έτσι και η ευτυχία φαίνεται να απομακρύνεται από εμάς, όταν προσπαθούμε να την προσεγγίσουμε.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν συνεχώς να είναι ευτυχισμένοι σπάνια το καταφέρνουν; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η ευτυχία δεν μπορεί να βρεθεί σε εξωτερικές πηγές, αλλά μόνο να ανακαλυφθεί μέσα μας. Γι ‘αυτό όσα χρήματα, όσο σεξ, ή όση εξουσία και αν έχετε, δεν θα είστε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα επιτεύγματα, και έτσι η ευτυχία δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί στο μέλλον, είναι μια κατάσταση της ύπαρξης που μπορεί κάποιος να τη βιώσει μόνο σε αυτήν την δεδομένη στιγμή.  Σταματήστε να αναζητάτε και θα τη βρείτε. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σωστό να πούμε ότι θα βρεθεί γιατί υπήρχε πάντοτε μέσα μας, είναι μέρος της φύσης μας, αλλά με τον να την αναζητούμε κάπου αλλού, έξω από τον εαυτό μας, έχουμε χάσει την επαφή.

Κοιτάξτε Βαθιά μέσα σας

Η αίσθηση ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί όπως είμαστε, μας κάνει να προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε το εσωτερικό μας κενό αναζητώντας την ευτυχία έξω από εμάς. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούμε, εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ένα κενό. Τα χρήματα μπορούν να γεμίσουν τις τσέπες μας, αλλά όχι την ψυχή μας. Το σεξ μπορεί να προσφέρει μια μικρής διάρκειας σωματική ικανοποίηση, αλλά όχι εσωτερική πληρότητα. Η δύναμη μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε ισχυροί στα μάτια των άλλων, αλλά δεν μπορεί να κρύψει την εσωτερική μας αδυναμία από τα μάτια μας. Όταν δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για αυτό που είμαστε, τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Οι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να ενισχύσουν προσωρινά το εγώ μας, αλλά σύντομα θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με το εσωτερικό μας.

Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις στιγμές που αισθανθήκατε πραγματικά, ειλικρινά χαρούμενοι. Μιλάω για εκείνες τις στιγμές που η καρδιά σας πάλλονταν με χαρά, όταν αισθανθήκατε σε ειρήνη με τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας, όταν αισθανθήκατε ότι η ζωή έχει μετατραπεί σε μια όμορφη γιορτή. Στοιχηματίζω ότι ήταν στιγμές που σταματήσατε τις προσπάθειες να ελέγξετε τη ζωή σας και να παραδοθήκατε στο εδώ και τώρα. Στιγμές αγάπης, δημιουργικότητας, παιχνιδιού, διαλογισμού. Στιγμές που αισθανθήκατε πλήρης όπως ακριβώς ήσασταν. Στιγμές που ξεχάσατε την προσπάθειά σας να είστε ευτυχισμένοι.

Με την Αναζήτηση της Ευτυχίας έρχεται η Συνειδητοποίηση

Όταν κάποιος αναζητά την ευτυχία, δεν μπορεί να τη βρει. Όταν πάλι επίτηδες δεν την αναζητά, είναι σαν να παραιτείτε. Οπότε τι μπορεί να κάνει κάποιος;

Η απάντηση βρίσκεται στην αναζήτηση, ακόμη και αν αυτό μοιάζει μάταιο. Και όχι απλά να την αναζητήσετε, αλλά να  αναζητήσετε με όλο σας το είναι. Αναζητήστε την μέχρι να μην έχετε τίποτα άλλο στο μυαλό σας. Ακούγεται τρελό, ε; Επιτρέψτε μου να εξηγήσω.

Όσο περισσότερα αναζητάτε την ευτυχία, τόσο πιο κοντά έρχεστε στην συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείτε να τη βρείτε πουθενά. Όσο περισσότερο αναζητάτε την ευτυχία, τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείτε ότι είναι μάταιο να το κάνετε. Με άλλα λόγια, ο σκοπός της αναζήτησης της ευτυχίας είναι να σταματήσετε να την αναζητάτε!

Δε σας προτείνω να καθίστε άπραγοι και παθητικά να περιμένετε την ευτυχία να
εμφανιστεί στη ζωή σας. Όχι, η ευτυχία δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορώ να σας κρύψω όμως, ότι η ευτυχία δεν μπορεί να αναζητηθεί ή να βρεθεί. Αλλά η αναζήτηση βοηθά, γιατί σε κάποιο σημείο θα σας κάνει να κατανοήσετε την όλη ανοησία του θέματος. Όταν συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ. Και μόλις καταλάβετε τι εννοώ, θα είστε έτοιμοι να αφήσετε τις προσπάθειες και να δεχθείτε τη ζωή έτσι όπως είναι και εκείνη τη δεδομένη στιγμή, και εκείνη τη στιγμή, σε αυτή την κατάσταση της ύπαρξης, θα έχετε την εμπειρία ευτυχία στην πιο αγνή της μορφή. Στη συνέχεια, θα αισθανθείτε ότι τίποτα δεν λείπει και όλα θα γίνουν ξεκάθαρα.