Κάποια πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας μπορεί να μας ωθήσουν στα άκρα, αφήνοντας μας αρνητικά συναισθήματα όπως η απόγνωση και η απελπισία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από οποιαδήποτε προσπάθεια, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αφήσετε αυτά τα συναισθήματα να έρθουν στην επιφάνεια. Σε κάποιο σημείο της ζωής μας όλοι μας μπορεί να αισθανθούμε πληγωμένοι και απελπισμένοι, λόγω κάποιων γεγονότων που έχουμε βιώσει. Αντί για να ακολουθήσετε το μονοπάτι των αρνητικών σκέψεων, όταν περνάτε δύσκολες καταστάσεις, θα μπορούσατε να εκλάβετε όλα αυτά που περνάτε ως ένα μάθημα ζωής που έχει σκοπό να σας κάνει δυνατότερους και ικανότερους να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές τις οποίες θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε όταν νιώθετε πως έχετε χάσει κάθε νόημα στη ζωή σας.

Να θυμάστε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

Όταν πληγώνεστε είναι μια καλή ευκαιρία για να αφήσετε το φως να μπει στην ψυχή σας. Οι δύσκολες αυτές εμπειρίες είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε τα θετικά πραγματα στον κόσμο, όπως και μια καλή ευκαιρία για να αφήσετε τη ψυχή σας να “μεταμορφωθεί”. Αν έχετε συνεχώς ευχάριστες και χαρούμενες εμπειρίες στη ζωή σας, δεν θα είχατε χωρό για ανάπτυξη του πνεύματός σας

Διαβάστε ακόμα: 5 Σημάδια που δείχνουν ότι η Ζωή σας Χρειάζεται Ριζική Αλλαγή

Αντί για να καταπολεμάτε τα συναισθήματά σας, εκτιμήστε τα

Μην καταπλακώνετε τον εαυτό σας με άσχημα συναισθήματα. Αντίθετα μάθετε να δέχεστε και να εκτιμάτε αυτά τα συναισθήματα. Δε θα ήσασταν άνθρωπος, αν δεν είχατε αυτά τα συναισθήματα. Μερικές φορές, το κλάμα, το ουρλιαχτό, το να πέσετε στα γόνατα ή ακόμα να αποδεχτείτε αυτά τα κύματα συναισθημάτων, είναι ένας τρόπος να τα τιμήσετε. Αν κρατήσετε αυτά τα συναισθήματα κλειδώμενα μέσα σας, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν και πάλι μπροστά σας στο μέλλον. Μη φοβηβείτε να ανακαλύψετε που είναι κρυμμένα αυτά τα συναισθήματα, να τα φέρετε στην επιφάνεια και να τα αντιμετωπίσετε ώστε να απαλλαγείτε από αυτά.

Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Οι δυσκολίες δεν πρέπει να σας κάνουν να ξεχνάτε τους σκοπούς της ζωής σας. Όλοι μας έχουμε σκοπούς που θέλουμε να πετύχουμε και αυτοί μπορούν να μας δώσουν κίνητρο για να συνεχίσουμε. Όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο, προσπαθειστε να σκέφτεστε τις δυνατότητες και τα όνειρα σας και μην μένετε προσκολλημένοι σε αυτά που σας απασχολούν, επαναλαμβάνοντας τις αρνητικές σκέψεις στο μυαλό σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μείνετε στάσιμοι και θα σας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγετε από τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Να θυμάστε ότι οι φίλοι και η οικογένεια σας είναι εκεί για εσάς

Έχετε την οικογένεια σας και τους φίλους σας που μπορούν να σας στηρίξουν όταν το χρειαστείτε. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια τους, όταν το έχετε ανάγκη. Αυτές οι σχέσεις είναι αμφίδρομες και περιέχουν αγάπη και συμπαράσταση. Εξάλλου, κάποια στιγμή μπορεί και οι ίδιοι να χρειαστούν τη συμπαράστασή σας. Όταν ανοίγεστε και μιλάτε σε φίλους και συγγενείς που εμπιστεύεστε μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά τους δίνετε την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά σας και να σας κατανοήσουν περισσότερο.

Συγκεντρωθείτε στα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους

Όταν νιώθετε απογοήτευση, μη συγκεντρώνετε την προσοχή σας στα άσχημα. Πάρτε τον χρόνο σας, ηρεμήστε, και κάντε μια προσπάθεια να βγείτε έξω και να απολαύσετε τα πράγματα που υπάρχουν γύρω σας. Κάντε μια βόλτα στον ήλιο, πηγαίντε στο αγαπημένο σας σημείο της πόλης, πάρτε το ποδήλατο και διασχύστε τους δρόμους που σας αρέσουν, βρείτε τους φίλους που σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί τους και μπορεί να έχετε καιρό δείτε. Αφιερώστε τη μέρα σας στα πράγματα που σας σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα. Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας και μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κυριεύουν.

Να θυμάστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι προσωρινά

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε μια διαρκή κατάσταση ευθυμίας. Αν συνέβαινε αυτό άλλωστε, δε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τις όμορφες στιγμές. Όταν κάποτε κοιτάξετε πίσω στη ζωή σας θα ευχαριστείτε τις δυσκολίες όσο και τις ευκολίες και θα εκτιμήσετε ότι σας έχουν διδάξει

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook