Τα οφέλη του μηλόξυδου είναι γνωστά αιώνες και έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το σάκχαρο, βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει ακόμη και την εμφάνιση της ακμής και της ουλίτιδας, ενώ βοηθά στην κετογονική διατροφή.

Το μηλόξυδο (ACV) παρασκευάζεται από μηλίτη που έχει υποστεί ζύμωση για να παραγάγει προβιοτικά και ένζυμα που ωφελούν την υγεία, περιέχει σημαντικά λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από τον μηλίτη ή το χυμό μήλου. Στην πραγματικότητα, μία έως δύο κουταλιές μηλόξυδου αρκούν για να πάρουμε τα οφέλη του, ενώ  κάθε κουταλιά της σούπας περιέχει μόλις 3-5 θερμίδες.

Το μηλόξυδο καταπραΰνει ηλιακά εγκαύματα και βοηθά την υγεία του εντέρου, θεραπεύει συμπτώματα ιώσεων, εποχιακές αλλεργίες καθώς και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Οι τουλάχιστον 20 χρήσεις του μηλόξυδου θα το κάνουν αναπόσπαστο στοιχείο του φαρμακείου σας.

6 Οφέλη του μηλόξυδου!

 1. Ρυθμίζει το σάκχαρο.

Σύμφωνα με μια μελέτη το μηλόξυδο μείωσε τα επίπεδα σακχάρου κατά 31% % μετά την κατανάλωση του λευκού ψωμιού. (1)  Επίσης, μια μελέτη σε ζώα με σακχαρώδη διαβήτη έδειξε ότι το μηλόξυδο βοήθησε στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα (2).

Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και σύμφωνα με μια μελέτη στο Diabetes Care το μηλόξυδο βελτίωσε  σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη έως και 34% σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη. (3)

Για το σάκχαρο, μπορείτε να αραιώσετε μία έως δύο κουταλιές μηλόξυδο σε 230 γρ. περίπου νερού πριν από τα γεύματα. Επιπλέον, φροντίστε να μετριάζετε την πρόσληψη υδατανθράκων, να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών και πρωτεϊνών και να ασκείστε.

 1. Βελτιώνει την απώλεια βάρους.

Το μηλόξυδο, σύμφωνα με γυμναστές και διατροφολόγους, βοηθά στην απώλεια βάρους. Αλλά είναι πράγματι ωφέλιμο το μηλόξυδο στην απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με μία μελέτη, η κατανάλωση μόλις δύο κουταλιών της σούπας ημερησίως μηλόξυδου σε διάστημα 12 εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα οδήγησε σε απώλεια τουλάχιστον 4 κιλών χωρίς άλλες τροποποιήσεις στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής (4).

Μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κορεσμό, γεγονός που βοηθά στη μείωση της πρόσληψης τροφής και στην αύξηση της απώλειας βάρους (5) και έδειξε ότι μείωσε την πραγματική θερμιδική πρόσληψη έως και 275 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. (6)

Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να συνδυάστε το μηλόξυδο με υγιεινή διατροφή και δραστήριο τρόπο ζωής.

 1. Μειώνει τη χοληστερόλη.

Η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και αρτηριοσκλήρωση. Η υψηλή χοληστερόλη υποχρεώνει την καρδιά να εργαστεί πιο σκληρά για να διοχετεύεσει το αίμα σε όλο το σώμα.

Το μηλόξυδο ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και σύμφωνα με μελέτη σε πειραματόζωα το μηλόξυδο μείωσε την κακή LDL χοληστερόλη και αύξησε ταυτόχρονα την ευεργετική HDL χοληστερόλη. (7)

Επίσης, η μείωση της χοληστερόλης περιλαμβάνει ελαχιστοποίηση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων, τη λήψη ωφέλιμων λιπαρών και κατανάλωση ψαριών.

 1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος.

Το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει την ακμή και μειώνει τις ουλές. Ορισμένα στελέχη βακτηρίων συμβάλλουν συχνά στην ανάπτυξη της ακμής και το ξίδι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες έναντι πολλών στελεχών επιβλαβών βακτηρίων. (8)

Το μηλόξυδο περιέχει επίσης ειδικά συστατικά όπως οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ και κιτρικό οξύ, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη του Propionibacterium acnes, του ειδικού στελέχους βακτηρίων που ευθύνονται για την πρόκληση ακμής. (9a9b)

Σύμφωνα με μία μελέτη στο περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology η θεραπεία ουλών ακμής με γαλακτικό οξύ για τρεις μήνες οδήγησε σε βελτίωση της υφής, της χρώσης και της εμφάνισης του δέρματος  (10).

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μερικά προβιοτικά στη διατροφή σας, να χρησιμοποιήσετε θεραπευτικές μάσκες και να διατηρείτε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο.

 1. Μειώνει την υπέρταση.

Η υπέρταση είναι επικίνδυνη για καρδιακές παθήσεις, υποχρεώνει την καρδιά να λειτουργεί πιο έντονα και προκαλεί αποδυνάμωση της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

Το μηλόξυδο μειώνει την υπέρταση και σύμφωνα με μια μελέτη σε πειραματόζωα το οξικό οξύ, κύριο συστατικό του ξιδιού, οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, (11) ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι το ξίδι εμποδίζει αποτελεσματικά τις δράσεις ενός συγκεκριμένου ενζύμου που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. (12)

Άλλοι φυσικοί τρόποι για τη μείωση της υπέρτασης είναι η αύξηση πρόσληψης μαγνησίου και καλίου, ινών και η μείωση του αλατιού και η πρόσληψη τροφίμων ολικής άλεσης.

 1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα και ναυτία.

Η παλινδρόμηση οξέος είναι συχνά αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου οξέος στομάχου. Στην περίπτωση αυτή το μηλόξυδο βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα παλινδρόμησης με την εισαγωγή περισσότερων οξέων στην πεπτική οδό για την πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αραιώστε μία έως δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε λίγο πριν το γεύμα. Επιπλέον, φροντίστε να ακολουθήσετε διατροφή πλούσια σε λαχανικά, υγιή λίπη και ζυμωμένα τρόφιμα για να μειώσετε τα συμπτώματα ακόμη περισσότερο.

Χρήσεις του μηλόξυδου! 20 χρήσεις που προσφέρουν πολλά οφέλη.

 1. Βοηθά στην υγεία του πεπτικού.

Το βιολογικό μηλόξυδο βοηθά στην υγεία του πεπτικού καθώς προσφέρει υγιή δόση ευεργετικών βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και να προσδώσουν μια σειρά από πρόσθετα οφέλη, όπως καλύτερο ανοσοποιητικό και βελτιωμένη ικανότητα πέψης και απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Προσθέστε μία έως δύο κουταλιές της σούπας στη διατροφή σας ανά ημέρα μαζί με άλλα ζυμωμένα τρόφιμα όπως η κομπούχα ή το κεφίρ για καλύτερα αποτελέσματα.

 1. Καταπραΰνει από τα ηλιακά εγκαύματα

Εάν μείνατε κάτω από τον ήλιο λίγο παραπάνω, το μηλόξυδο είναι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο για την ανακούφιση του εγκαύματος. Προσθέστε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο συν 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας και μερικά αιθέρια έλαια λεβάντας σε χλιαρό λουτρό και απολαύστε για να ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα.

 1. Ρυθμίζει το σάκχαρο.

Το μηλόξυδο ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αραιώσετε μία έως δύο κουταλιές σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό, περίπου 230 γραμμάτια, και καταναλώστε πριν από τα γεύματα.

 1. Καταπολεμά τους μύκητες.

Το μηλόξυδο αντιμετωπίζει μυκητιακές λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή, ο μύκητας του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, οι κνησμώδεις κηλίδες ή οι μολύνσεις. Η παρασκευή ενός αντιμυκητιακού σπρέι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις. Σε συνδυασμό με άλλα συστατικά καταπολέμησης των μυκήτων, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση.

Διαβάστε επίσης: Μάθετε πως να κάνετε Ποδόλουτρο με Μηλόξυδο για να Θεραπεύσετε το Σώμα σας

 1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής και τη μείωση των ουλών λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Δοκιμάστε ένα σπρέι από μηλόξυδο για να βοηθήσετε το δέρμα σας να παραμείνει υγιές.

 1. Ενισχύει το κυκλοφορικό.

Σύμφωνα με μελέτες η εφαρμογή μηλόξυδου στους κιρσούς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. (13) Δοκιμάστε συνδυασμό μηλόξυδου με αμαμελίδα και κάντε επάλειψη με κυκλικές κινήσεις για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να μετριάσετε τα συμπτώματα.

 1. Θεραπεύει τις μυρμηγκιές.

Μπορείτε να εφαρμόσετε μηλόξυδο σε λίγο βαμβάκι πάνω στη μυρμηγκιά και  να καλύψετε με ένα επίδεσμο για όλη τη νύχτα. Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά εάν επαναλάβετε όσο χρειάζεται πιθανόν να απαλλαγείτε από τη μυρμηγκιά.

 1. Θεραπεύει τον δηλητηριώδη κνησμό

Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει και να σας ανακουφίσει από τον κνησμό του δηλητηριώδους κισσού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος που σχετίζεται με δηλητήριο κισσού. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα κουταλάκι του γλυκού απευθείας στο δέρμα μερικές φορές την ημέρα μέχρι να θεραπευτεί.

 1. Καταπολεμά τους ψύλλους και τα παράσιτα.

Εάν το κατοικίδιό σας υποφέρει από ψύλλους και νιώθει έντονη φαγούρα δοκιμάστε αυτό το φυσικό φάρμακο. Προσθέστε ίσα μέρη νερού και μηλόξυδο σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και εφαρμόστε τη γούνα μία φορά την ημέρα έως ότου φύγουν οι ψύλλοι. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε απ΄ευθείας στο δέρμα σας για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά έντομα.

 1. Ανακουφίζει από εποχικές αλλεργίες.

Πολλοί χρησιμοποιούν μηλόξυδο ως φυσικό φάρμακο για εποχιακές αλλεργίες. Τα υγιή βακτηρίδια που βρίσκονται στο μηλόξυδο βοηθούν το ανοσοποιητικό και τη λεμφική αποστράγγιση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Διαβάστε επίσης: Εισπνοές από Μηλόξυδο για την Ανακούφιση των Φλεγμονών στα Ιγμόρια

 1. Φυσικό αποσμητικό.

Οι μασχάλες είναι μια περιοχή που βοηθά στην αναπαραγωγή μικροβίων, γεγονός που προκαλεί κακοσμία. Το μηλόξυδο διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και συνιστά εξαιρετικό φυσικό αποσμητικό. Μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο μηλόξυδο στις μασχάλες, για να εξουδετερώσετε τυχόν κακοσμία και να αποκτήσετε φρεσκάδα.

 1. Λαμπερά μαλλιά.

Εάν ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με μηλόξυδο μετά το λούσιμο μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα, να κάνετε τα μαλλιά σας να μοσχοβολάνε και να παραμένουν λαμπερά.

 1. Βοηθά στην απώλεια βάρους.

Το μηλόξυδο αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, οπότε καταπολεμάτε έτσι τις λιγούρες, γεγονός που βοηθά στην απώλεια βάρους. Παρασκευάστε ένα ρόφημα με μηλόξυδο σε πράσινη λεμονάδα και θα δείτε αποτελέσματα.

 1. Μειώνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα.

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων του στομαχικού οξέος. Λειτουργεί καλύτερα όταν πίνετε μηλόξυδο πριν από τα γεύματα. Αραιώστε μια ή δύο κουταλιές της σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό 230 γρ.  – θα σας ανακουφίσει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 1. Εξισορροπεί το pH σας.

Μπορεί το κύριο συστατικό του μηλόξυδου να είναι όξινο, ωστόσο έχει αλκαλοποιητικό αποτέλεσμα στο σώμα. Μερικές κουταλιές μηλόξυδο ανά ημέρα βοηθά στην εξισορρόπηση του pH.

 1. Φυσική λύση για το καθάρισμα του σπιτιού.

Η ανάμιξη ίσων μερών μηλόξυδου με νερό είναι ένας φυσικός τρόπος να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, είναι ιδανικό για την καταπολέμηση των μικροβίων και τη διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού.

 1. Λευκά δόντια.

Το μηλόξυδο μπορεί να φωτίσει ακόμη περισσότερο το χαμόγελό σας και να λευκάνει φυσικά τα δόντια σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε το βούρτσισμα με λίγο μηλόξυδο και μετά ξεπλύνετε. Λάβετε υπόψη ότι η υπερβολική χρήση μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, γι ‘αυτό φροντίστε να μην το παρακάνετε.

 1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ιώσεων.

Εάν νιώθετε ότι σας περιτριγυρίζει ίωση δοκιμάστε μηλόξυδο για μια γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το μηλόξυδο περιέχει ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν γρήγορα το ανοσοποιητικό, ειδικά όταν ο καιρός είναι κακός και μπορεί αν προκαλέσει ιώσεις.

 1. Μειώνει την υπέρταση.

Το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του μηλόξυδου, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Για καλύτερα αποτελέσματα, αραιώστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό 230 γρ. και καταναλώνετε τρεις φορές την ημέρα για να βοηθήσετε στη ρύθμιση της υπέρτασης.

 1. Βοηθά στην αποτοξίνωση.

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του pH, να ενισχύσει τη λεμφική αποστράγγιση και την κυκλοφορία, οπότε συνιστά εξαιρετικό συστατικό αποτοξίνωσης. Η τυπική δοσολογία μηλόξυδου είναι η ανάμιξη μίας έως δύο κουταλιές της σούπας με νερό μερικές φορές την ημέρα, για αποτοξίνωση.

Πώς λειτουργεί ο μηλόξυδο; Είδη μηλόξυδου.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του μηλόξυδου, θα πρέπει να επιλέξετε οργανικό, ακατέργαστο και μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο. Ας δούμε για ποιους λόγους πρέπει να επιλέγουμε βιολογικό μηλόξυδο:

Βιολογικό μηλόξυδο.

Αν το μηλόξυδο που επιλέξατε φέρει την ετικέτα ως πιστοποιημένο βιολογικό, αυτό σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και συνθετικά πρόσθετα που μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν περισσότερες βλάβες παρά οφέλη.

Ακατέργαστο μηλόξυδο.

Το ακατέργαστο μηλόξυδο δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμανσης και επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να  διαθέτει άθικτη την γενετική του ουσία, μια συστάδα πρωτεϊνών, ενζύμων και ευεργετικών βακτηρίων που καταστρέφονται συχνά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο.

Οι περισσότερες χρήσεις μηλόξυδου απαιτούν μη φιλτραρισμένο υλικό. Όταν το μηλόξυδο υφίσταται φιλτράρισμα καταστρέφονται ιζήματα και η «μήτρα» των συστατικών και απομένει καθαρό μηλόξυδο με κεχριμπαρένιο χρώμα.

Οφέλη από μηλόξυδο έναντι του μηλίτη.

Τι είναι αυτό που διακρίνει τον μηλίτη από το μηλόξυδο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά;

Ο μηλίτης παρασκευάζεται από φρέσκα μήλα, μοιάζει με τον χυμό μήλου αλλά δεν φιλτράρεται ούτε επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο.

Το μηλόξυδο, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται από μηλίτη που έχει ζυμωθεί με μαγιά και βακτήρια, που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ. Στη συνέχεια υποβάλλεται σε μια δεύτερη διαδικασία ζύμωσης στην οποία η αλκοόλη μετατρέπεται σε οξικό οξύ.

Αυτή η διαδικασία ζύμωσης προσφέρει πολλά οφέλη και είναι ο λόγος για τον οποίο το μηλόξυδο μειώνει τη χοληστερόλη, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και ανακουφίζει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο μηλίτης, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει πιο όμορφη γεύση, αλλά δεν προσφέρει τον ίδιο πλούτο αφελειών.


Ιστορία: Ξύδι μηλίτη και μέλι.

Το μηλόξυδο καταναλώνεται χιλιάδες χρόνια και τα αρχεία δείχνουν ότι υπάρχει ζυμωμένο μηλόξυδο πριν το 5.000 π.Χ.

Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί για ποικίλους διαφορετικούς σκοπούς, όπως για αποτοξίνωση του ήπατος, καθαρισμό του αίματος, των λεμφαδένων και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης πρότεινε να αναμιγνύεται με λίγο μέλι για να θεραπεύσει το βήχα και το κρυολόγημα.

Τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το ξίδι για ιατρικούς λόγους και το προσέθεταν σε σιρόπια και αντισηπτικά, το χρησιμοποίησαν για πλύσεις και για καταπολέμηση μικροβίων.

Σήμερα, το μηλόξυδο αρχίζει να κερδίζει αναγνώριση για τις ισχυρές ιδιότητες που διαθέτει. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, αλλά συνιστά αποτελεσματικό οικιακό καθαριστικό και απολυμαντικό.

Προφυλάξεις: Ποια είναι η ασφαλής δοσολογία;

Μπορεί η κατανάλωση μηλόξυδου να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να έχει μερικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, κάψιμο του λαιμού ή του δέρματος και μειωμένα επίπεδα καλίου.

Φροντίστε να αραιώνετε το μηλόξυδο σε νερό αντί να το πίνετε κατ’ ευθείαν για να αποτρέψετε αρνητικές παρενέργειες. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσετε με μια μικρή δόση για να εκτιμήσετε την ανοχή σας.

Εάν παίρνετε φάρμακα για το σάκχαρο, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο. Επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τη δόση των φαρμάκων για το διαβήτη για να αποτρέψετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Τέλος, ενώ οι χρήσεις του είναι πολλές, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια γρήγορη λύση ή θεραπεία όταν πρόκειται για την υγεία σας. Θα πρέπει να συνδυαστεί με μια σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να δείτε αποτελέσματα.

Ανακεφαλαιώνοντας σχετικά με το μηλόξυδο!

 • Το μηλόξυδο παράγεται από μηλίτη που έχει υποστεί ζύμωση, δημιουργώντας υγιή προβιοτικά και ένζυμα και μειώνει σημαντικά τη ζάχαρη και τις θερμίδες – και αυτά δεν είναι τα μόνα οφέλη από το μηλόξυδο.
 • Τα οφέλη του μηλόξυδου περιλαμβάνουν βοήθεια στην απώλεια βάρους, τη ρύθμιση της υπέρτασης και των επιπέδων χοληστερόλης, σταθεροποιεί το σάκχαρο, ενισχύει την υγεία του δέρματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 • Ποιο είδος είναι κατάλληλο; Υπάρχει ευρεία γκάμα μηλόξυδων και χρήσεων, από φυσικά καθαριστικά σπιτιού, μέχρι σπρέι για ψύλλους και λεύκανση των δοντιών, ενώ βοηθά στην αποτοξίνωση.
 • Φροντίστε να επιλέξετε ακατέργαστο, μη φιλτραρισμένο και βιολογικό μηλόξυδο, καθώς αυτό το είδος παρέχει τα περισσότερα οφέλη από όλα τα είδη μηλόξυδου.
 • Φροντίστε να αραιώσετε το μηλόξυδο σε νερό, να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο και να το συνδυάσετε με θρεπτική διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας. Ταιριάζει επίσης πολύ καλά με τον κετογονική διατροφή!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.