Ο κουρκουμάς (Curcuma longa), το κύριο συστατικό του πικάντικου ινδικού κάρι, θεωρείται ισχυρό βότανο που συμβάλλει στην καταπολέμηση και  – ίσως  – αποκατάσταση διαφόρων ασθενειών. Τα οφέλη από τον κουρκουμά   είναι απίστευτα και πολύ γνωστά. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 12.500 δημοσιευμένα άρθρα, τα οποία αποδεικνύουν τα οφέλη του κουρκουμά, ειδικά της κουρκουμίνης, μίας από τις πιο γνωστές θεραπευτικές ουσίες του κουρκουμά.

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς προέρχεται από το φυτό Curcuma longa, το οποίο καλλιεργείται στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Curcuma longa αλέθεται και μας δίνει την κιτρινωπή σκόνη του κουρκουμά.

Υπάρχουν διάφορες χημικές ενώσεις που βρίσκονται στον κουρκουμά, γνωστές ως κουρκουμινοειδή. Η πιο δραστική ουσία είναι  η κουρκουμίνη, μία ουσία που θεωρείται «τροφή με δυνητικά θετική επίδραση στην υγεία».

Θρεπτικές ουσίες του κουρκουμά!

Μια κουταλιά της σούπας (περίπου 7 γραμμάρια) κουρκουμά περιέχει περίπου:

 • 23,9 θερμίδες
 • 4,4 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 0,7 γραμμάρια λίπους
 • 1,4 γραμμάρια ινών
 • 0,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (26 τοις εκατό Σ.Η.Π.)
 • 2,8 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (16 τοις εκατό Σ.Η.Π.)
 • 0,1 χλστγρ. Βιταμίνης Β6 (6 τοις εκατό Σ.Η.Π.)
 • 170 χιλιοστόγραμμα καλίου (5 τοις εκατό Σ.Η.Π.)
 • 1,7 mg βιταμίνης C (3% Σ.Η.Π.)
 • 13 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (3% Σ.Η.Π.)

12 Οφέλη που μας προσφέρει ο κουρκουμάς!

Όσοι ασχολούνται με την παραδοσιακή κινεζική και την αγιουβερδική ιατρική γνωρίζουν αιώνες τώρα τη δύναμη του κουρκουμά.

 1. Επιβραδύνει ή αποτρέπει θρόμβους αίματος.

Σύμφωνα με μελέτες η κουρκουμίνη αποτρέπει τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Ενδεχομένως, να είναι μια καλύτερη θεραπευτική μέθοδος για άτομα “επιρρεπή σε αγγειακή θρόμβωση”. Ωστόσο, έπεται περαιτέρω διερεύνηση σε ανθρώπους.

 1. Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μελέτες σε ανθρώπους, στην ουσία η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες η κουρκουμίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη φλουοξετίνη στη διαχείριση της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης: Μάθετε πως να Αντιμετωπίσετε την Κατάθλιψη με Φυσικό Τρόπο

 1. Καταπολεμά τυχόν φλεγμονές.

Αναμφισβήτητα, η πιο ισχυρή ιδιότητα της κουρκουμίνης είναι η ιδιότητά της να ελέγχει τυχόν φλεγμονές, καθώς θεωρείται ουσία με τις περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα προκύπτει ότι η κουρκουμίνη «αναστρέφει την υπάρχουσα παθολογία αμυλοειδούς και τη σχετιζόμενη νευροτοξικότητα», βασικό χαρακτηριστικό της εξέλιξης του Alzheimer, ασθένειας που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή.

 1. Ενισχύει την υγεία του δέρματος.

Τα οφέλη της κουρκουμίνης περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελεσματικές στη θεραπεία πολλαπλών παθήσεων του δέρματος. Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν «λάμψη» του δέρματος, επιτάχυνση επουλώσεως πληγών, καταπραΰνουν τους πόρους και βελτιώνουν την ακμή και τα σημάδια ακμής, ενώ ελέγχουν φλεγμονές που προέρχονται από ψωρίαση. Σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη η κουρκουμίνη ενδέχεται να θεραπεύσει το 97% των περιπτώσεων ψωρίασης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δοκιμάστε μάσκα προσώπου από κουρκουμά για λαμπερό δέρμα, ωστόσο λάβετε υπ΄όψιν ότι μπορεί να λεκιάσει το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Καλύτερα να κάνετε μια δοκιμή εφαρμόζοντας μικρή ποσότητα στον καρπό σας. Στη συνέχεια, περιμένετε 24-48 ώρες για να δείτε τυχόν αντιδράσεις πριν εφαρμόσετε τον κουρκουμά στο πρόσωπό σας.

 1. Αποτελεσματική στην αρθρίτιδα.

Η κουρκουμίνη είναι γνωστή για τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά οφέλη. Σύμφωνα με μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν κουρκουμίνη είχαν καλύτερη βαθμολογία σε σχέση με ασθενείς που είχαν λάβει νατριούχο δικλοφενάκη, ενώ η θεραπεία με κουρκουμίνη θεωρείται ασφαλής και δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες.

 1. Καταπολεμά ή προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές μελετούν πολύ σοβαρά ό,τι αφορά τη θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου (διαφόρων τύπων) όσον αφορά την κουρκουμίνη. Σύμφωνα με το Cancer Research UK:

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές επιδράσεις. Φαίνεται ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την ανάπτυξη νέων. Δρα καλύτερα σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του στομάχου και του δέρματος.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα από ερευνητές του Baylor Scott & White Research Institute η κουρκουμίνη μπορεί ακόμη και να διασπάσει την χημειοαντίσταση στο παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα (PDAC), μια επιθετική μορφή καρκίνου του παγκρέατος.

 1. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτες του 2009, η κουρκουμίνη είναι κυριολεκτικά 400 φορές πιο ισχυρή από τη μετφορμίνη (ένα κοινό φάρμακο διαβήτη) στην ενεργοποίηση του ενζύμου AMPK (ενεργοποιημένο από AMP πρωτεϊνική κινάση). Η ενεργοποίηση του AMPK θεωρείται από τους ερευνητές ως ένας «θεραπευτικός στόχος» για τον διαβήτη τύπου 2, που σημαίνει ότι η εξεύρεση τρόπου ενεργοποίησης αυτού του ενζύμου έχει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και την αναστροφή του διαβήτη.

Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη είναι η βλάβη στα νεύρα, γνωστή ως διαβητική νευροπάθεια, με σοβαρές παρενέργειες από μυϊκή αδυναμία έως τύφλωση. Σύμφωνα με μελέτες σε αρουραίους το συμπλήρωμα κουρκουμίνης μείωσε σημαντικά τον διαβητικό περιφερικό νευροπαθητικό πόνο (συνήθως εντοπισμένο στα άνω και κάτω άκρα). Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών επιβεβαίωσε ότι, στα ζώα, η κουρκουμίνη προστατεύει τα νεφρά διαβητικών ατόμων από τη βλάβη της διαβητικής νεφροπάθειας.

 1. Καταπολεμά την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μελέτες η κουρκουμίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης ήταν αποτελεσματικές στην καταστολή των φλεγμονωδών διεργασιών της παχυσαρκίας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της παχυσαρκίας και των «δυσμενών επιπτώσεών της στην υγεία».

 1. Βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Σύμφωνα με μελέτες που αξιολογούν την ιδιότητες της κουρκουμίνης να διαχειριστεί την ελκώδη κολίτιδα, ασθενείς που έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο και μεσαλαζίνη είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή ή εμφάνιση ελκώδους κολίτιδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη ενδεχομένως να συμβάλει στην διαχείριση αυτής της χρόνιας ασθένειας.

Σύμφωνα με μελέτες, το σύνολο των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn είδαν σημαντική βελτίωση σε διάστημα δύο μηνών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα.

 1. Ρύθμιση της χοληστερόλης

Σύμφωνα με μελέτες η κουρκουμίνη είχε παρόμοια δράση με αυτήν της ατορβαστατίνης στη μείωση του οξειδωτικού στρες και του κινδύνου φλεγμονών στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη δεν είχε συνολική επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, ή στα τριγλυκερίδια. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.

 1. Λειτουργεί ως φυσικό αναλγητικό.

Μια από τις πιο ευρέως αποδεκτές ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι η αναλγητική της δράση. Σύμφωνα με μελέτες η κουρκουμίνη ενδεχομένως να είναι ένα ευεργετικό φυσικό αναλγητικό για:

 • Επούλωση πληγών και ανακούφιση από πόνους.
 • Μετεγχειρητικό άλγος
 • Αρθριτικό άλγος λόγω φλεγμονών
 • Νευροπαθητικό άλγος από τραυματισμό
 • Άλγη στην περιοχή της κεφαλής (στόμα, γνάθοι, πρόσωπο, που συνήθως σχετίζεται με τα οδοντιατρικά προβλήματα)
 • Άλγος στο ισχιακό νεύρο από χρόνιο τραυματισμό (1)
 • Αρθρίτιδα / πόνο στις αρθρώσεις
 1. Βοηθά στην αποτοξίνωση

Ένα σημαντικό όφελος του κουρκουμά είναι η αποτοξίνωση. Οι τοξίνες στις οποίες εκτίθεται ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου.

Φαίνεται ότι η κατανάλωση κουρκουμά και της κουρκουμίνης μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ να αποτοξινώσει αποτελεσματικά το σώμα και να αναστείλει ορισμένες από τις επιπτώσεις των επικίνδυνων καρκινογόνων. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του κουρκουμά.

Πώς να εντάξουμε τον κουρκουμά στη διατροφή μας!

 1. Συνταγές με κουρκουμά.

Μία από τις αγαπημένες συνταγές είναι το ρόφημα από κουρκουμά, το οποίο μερικές φορές αναφέρεται ως υγρός χρυσός ή χρυσό γάλα. Επίσης, η κατανάλωση αυγών με κουρκουμά για πρωινό και χυμό καρότου είναι άλλη μια γευστική ιδέα.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κουρκουμά στο κοτόπουλο, το ρύζι, τις πατάτες, ακόμη και στο κρέας. Μπορείτε να αναζητήσετε πολλές συνταγές με κουρκουμά στο διαδίκτυο

 1. Συμπληρώματα κουρκουμά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε τη κουρκουμίνη σε μορφή συμπληρώματος – ορισμένα υψηλής ποιότητας συμπληρώματα περιέχουν έως και 95% κουρκουμινοειδή.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ένα ποιοτικό συμπλήρωμα κουρκουμά. Βασικά, αναζητήστε συμπλήρωμα κουρκουμά που περιέχει μαύρο πιπέρι για μέγιστη απορροφητικότητα, καθώς ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι αλληλεπιδρούν. Δεύτερον, δοκιμάστε χάπι ή κάψουλα κουρκουμά μετά από ζύμωση – η διαδικασία βοηθά να απορροφήσετε αποτελεσματικότερα την κουρκουμίνη. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνδυάσετε το συμπλήρωμα με άλλα βοηθητικά συστατικά όπως η ασβαγκάντα, το γαϊδουράγκαθο, η πικραλίδα και η μέντα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που προμηθεύεστε είναι βιολογικής προέλευσης.

 1. Αιθέριο Έλαιο

Ο κουρκουμάς διατίθεται επίσης ως αιθέριο έλαιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με κουρκουμά σε τρόφιμα και σε μορφή συμπληρώματος. Μπορείτε να καταναλώνετε μορφή αιθέριου ελαίου μέσω έκθλιψης με CO2. Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο σε πόσιμη μορφή. Πάντα να το αραιώνετε σε νερό ή άλλα υγρά. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μια σταγόνα σε ένα smoothie για ένα ιδιαίτερο πρωινό.

Παρενέργειες και οδηγίες ασφαλείας.

Ο κουρκουμάς μπορεί να είναι αλλεργικός, καθώς έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά μετά την εφαρμογή στο δέρμα. Χαρακτηριστικά παρατηρείται ήπιος κνησμός, ή εξάνθημα. Επιπλέον, η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει:

 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας
 • Αυξημένη ηπατική λειτουργία
 • Υπερβολική συστολή της χοληδόχου κύστης
 • Υπόταση
 • Συσπάσεις της μήτρας σε εγκυμοσύνη
 • Αυξημένη εμμηνορροϊκή ροή

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνιες λόγω των ωφέλιμων για την υγεία ιδιοτήτων του.
 • Η κουρκουμίνη προσφέρει οφέλη που αφορούν την πρόληψη θρομβώσεων, την κατάθλιψη, την καταπολέμηση των φλεγμονών, την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, τη ρύθμιση της χοληστερόλης και άλλα.
 • Συνίσταται ανεπιφύλακτα η χρήση κουρκουμά σε συνταγές, ενώ μπορούμε να προμηθευθούμε κουρκουμά σε μορφή συμπληρώματος και καλύτερα να προτιμήσουμε βιολογικό κουρκουμά σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι και κατά προτίμηση να είναι παρασκευασμένο με τη διαδικασία ζύμωσης.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.