Εκείνοι που ζουν κοντά στη φύση έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες Σκωτσέζους άνδρες, διαπίστωσε όσοι ζούσαν σε περιοχές που περιβάλλονται από πράσινο και αφθονία φύσης είχαν ένα ποσοστό θνησιμότητας που ήταν 16% χαμηλότερο σε σύγκριση με τους συνομίληκούς τους που ζουν σε πόλεις. Οι έγκυες γυναίκες που ζούσαν σε πράσινο περιβάλλον είχαν επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και γεννούσαν μεγαλύτερα μωρά σύμφωνα με έρευνα στο Bradford.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η φύση είναι ένας μη αναγνωρισμένος θεραπευτής», o οποίος προσφέρει υπεράριθμα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, από τη μείωση αλλεργιών έως και την αύξηση της αυτοεκτίμησης και την ψυχικής ευεξίας. Η μελέτη αποτελούνταν από 11 ερευνητές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος (ΙΕΠΠ) οι οποίοι πέρασαν έναν ολόκληρο χρόνο ανασκοπώντας πάνω από 200 επιστημονικές μελέτες για την έκθεση. Αυτή η μελέτη ήταν η πιο εκτεταμένη έρευνα για τη σχέση μεταξύ της υγείας, της φύσης και της ευημερίας.

Διαβάστε επίσης: Το αγκάλισμα των δέντρων μπορεί να βοηθήσει την υγεία του ανθρώπου

Αφότου, αρχικά παρουσιάστηκε ως μια αδημοσίευτη βιβλιογραφική ανασκόπηση 280 σελίδων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η έρευνα προσαυξήθηκε από τους Φίλους της Γης Ευρώπης και προσθέθηκε μια σύγκριση της σχέσης μεταξύ της επιρροής της  φύσης στην υγεία και της στέρησης της επαφής με τη φύση.  Ο Robbie Blake, μέλος των Φίλων της Γης Ευρώπης,ο οποίος ανέθεσε την ανάλυση, είπε,«Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρά και αυξανόμενα ότι οι άνθρωποι και οι κοινότητες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο όταν έχουν πρόσβαση στη φύση.  Όλοι χρειαζόμαστε τη φύσης στη ζωή μας, μας δίνει την ελευθερία και μας βοηθά να ζήσουμε υγιεινά. Οι υποβαθμισμένες κοινότητεςς είναι συνήθως αποκομμένες από τη φύση και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσης για την ευημερία τους.»


Η νέα μελέτη περιλαμβάνει επίσης αναφορά σε πολλές άλλες μελέτες που παρουσιάζουν τη φύσης ως βοήθημα για οικονιμική ισότητα πλούτου, λόγω του ότι οι υποβαθμισμένες κοινότητες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φυσικό περιβάλλον. Η μελέτη περιλάμβανε έρευνα, η οποία αναφέρει ότι το 26% των αφροαμερικάνων και των εθνοτικών μειονοτήτων της Αγγλίας επισκέπτεται το φυσικό περιβάλλον λιγότερο από τρεις φορές το χρόνο, σε σύγκριση με μόλις 15% του υπόλοιπου πληθυσμού. Πόλεις όπως το Όσλο επαινέθηκαν από τον Patrick ten Brink, τον διευθυντή του ΙΕΠΠ, που έχει λάβει  συνειδητά τη λήψη παραγωγικών μέτρων για να καταστήσει τη πρόσβαση στη φύση προσιτή σε όλους.  Δήλωσε,«Θα πρέπει να εμπνευστούμε από αυτό και να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν φύση σε απόσταση 300 μέτρων από τα σπίτια τους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».

Διαβάστε επίσης: Οι γιατροί μας εξηγούν πως η πεζοπορία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο μας