Η ασβαγκάντα, γνωστή και ως ινδικό κέρασι του χειμώνα, ή αλικάκαβο είναι ένα προσαρμοστικό βότανο το οποίο χρησιμοποιείται πάνω από 2.500 χρόνια διότι ρυθμίζει τον θυρεοειδή, προστατεύει το νευρικό σύστημα κι έχει αντικαταθλιπτικές και αντιστρεσογόνες ιδιότητες.

Στην ουσία, η ιδιότητά της να λειτουργεί ως αγχολυτικό βοηθά στην διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και ελέγχει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Επιπλέον χρησιμοποιείται για να ρυθμίσει τυχόν διαταραχές διάθεσης και προλαμβάνει οτιδήποτε αφορά εκφυλιστικές νόσους.

Το βότανο αυτό περιέχει μια ομάδα στεροειδών λακτονών, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Η κυριολεκτική σημασία της λέξης ashwagandha είναι “μυρωδιά του επιβήτορα” επειδή οι φρέσκες ρίζες του βοτάνου λέγεται ότι μυρίζουν σαν άλογο και, όπως συμβαίνει στην παράδοση, πιστεύεται ότι η κατανάλωση ashwagandha, μας δίνει τη δύναμη και τη ζωτικότητα του αλόγου. Στα λατινικά, το όνομα του είδους somnifera μεταφράζεται ως «αυτό που προκαλεί ύπνο» (1).

Η Ashwagandha είναι σημαντικό βότανο της αγιουβερδικής ιατρικής λόγω των πολλών ιδιοτήτων της που ωφελούν μεγάλο μέρος των συστημάτων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του ανοσοποιητικού, νευρολογικού, ενδοκρινικού και αναπαραγωγικού συστήματος. Ο πρωταρχικός στόχος της αγιουβερδικής ιατρικής είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα ή περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ως εκ τούτου, η ashwagandha χρησιμοποιείται ως μέσο για την ανακούφιση ορισμένων καταστάσεων υγείας, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία του. Σύμφωνα με μελέτες τα βότανα της αγιουβερδικής ιατρικής προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό (1, 2).

Στην αγιουβρδική ιατρική η ashwagandha χαρακτηρίζεται ως «rasayana», που σημαίνει ότι προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Στην Ινδία έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο ευρέος φάσματος για αιώνες, αλλά πρόσφατα τεκμηριώθηκε ότι το βότανο αυτό διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (3)

11 Οφέλη της ασβαγκάντα!

 1. Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ashwagandha βοηθά στην περίπτωση ενός υποτονικού θυρεοειδούς για άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Hashimoto.

Σύμφωνα με μελέτες σε άτομα με υποτονικό θυρεοειδή, η ομάδα που έλαβε 600 milligrams εκχύλισμα ρίζας ashwagandha καθημερινά βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα ορμονών TSH και θυροξίνης (T4). Το συμπέρασμα ήταν ότι η ashwagandha μπορεί να είναι ευεργετική για την εξισορρόπηση των επιπέδων του θυρεοειδούς σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. (4)

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες η ashwagandha έχει ιδιότητες ενίσχυσης του θυρεοειδούς. Στη μελέτη, ασθενείς με διπολική διαταραχή χρησιμοποίησαν ashwagandha για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας για περίοδο 8 εβδομάδων. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς εμφάνισαν αύξηση της T4 κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, αν και αυτό δεν ήταν ο αρχικός σκοπός της μελέτης. (5)

Δεδομένου ότι η ashwagandha αυξάνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενδεχομένως να αντενδείκνυται σε άτομα με υπερθυρεοειδισμό, όπως εκείνοι που πάσχουν από τη νόσο Graves.

 1. Ανακουφίζει από την κόπωση των επινεφριδίων.

Σύμφωνα με έρευνες η ashwagandha βοηθά στη λειτουργία των επινεφριδίων και ανακουφίζει από την κόπωση των επινεφριδίων. (6) Τα επινεφρίδια είναι ενδοκρινείς αδένες που απελευθερώνουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη, ως αντίδραση στο στρες.

Η υπερκόπωση των επινεφριδίων λόγω συναισθηματικού, σωματικού ή νοητικού στρες οδηγεί σε κόπωση των επινεφριδίων. Ως αποτέλεσμα διαταράσσεται η κυκλοφορία των άλλων ορμονών, όπως της προγεστερόνης, που προκαλεί στειρότητα, ενώ μειώνονται τα επίπεδα της DHEA, ορμόνης που συνδέεται με τη μακροζωία τη διατήρηση ισχυρού οργανισμού.

 1. Καταπολεμά το άγχος και την ταραχή.

Η ασβαγκάντα λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο του άγχους. Σύμφωνα με μελέτες η ασβαγκάντα συγκρίνεται με τα κοινά αντικαταθλιπτικά λοραζεπάμη και ιμιπραμίνη, χωρίς τις παρενέργειες αυτών.

Σύμφωνα με μελέτες διάρκειας 12 εβδομάδων, η ομάδα που αντιμετώπισε το στρες με διατροφικές συμβουλές, τεχνικές χαλάρωσης, βαθιές εισπνοές, μια τυπική πολυβιταμίνη και 300 mg άσβγαγκαντα μείωσε το άγχος της κατά 55%. Παράλληλα, η ομάδα αυτή είχε καλύτερη ψυχική υγεία, συγκέντρωση, κοινωνικότητα, ζωτικότητα, ενώ μείωσε την κόπωση και βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής. (7)

Εκτός από αυτά τα θετικά ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες σε καμία από τις δύο ομάδες, σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, αϋπνία, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και αυξημένη όρεξη.

 1. Ανακουφίζει από την κατάθλιψη.

Η ashwagandha βοηθά επίσης ανθρώπους που εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης. Η ashwagandha βελτιώνει την αντοχή στο άγχος, γνωστή αιτία της κατάθλιψης, όπως και τις ορμονικές διαταραχές.(1)

Σε μελέτη σε πειραματόζωα, η ashwagandha παρουσίασε αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα συγκρίσιμα με αυτά της ιμιπραμίνης. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής διάθεσης σε κλινικές καταστάσεις κατάθλιψης (3).

Διαβάστε επίσης: Μάθετε πως να Αντιμετωπίσετε την Κατάθλιψη με Φυσικό Τρόπο

 1. Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου.

Η Ashwagandha διαθέτει αντιδιαβητικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας φαινολικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών. Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα τα εκχυλίσματα της ρίζας ashwagandha και τα φύλλα οδήγησαν σε εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου αίματος σε διαβητικούς αρουραίους. (8) Οπότε, το εκχύλισμα ashwagandha ενδεχομένως να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε ανθρώπους. (9)

Διαβάστε επίσης: 14 Πρώιμα Σημάδια ότι Έχετε ΠΟΛΥ Ανεβασμένο Σάκχαρο (και ποιες τροφές μας βοηθούν να το μειώσουμε)!

 1. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνες η ashwagandha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξης όγκων και μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Το εκχύλισμα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων – ειδικά των κυττάρων του καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Πιστεύεται επίσης ότι η ashwagandha βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων κυρίως λόγω της ανοσοποιητικής ενίσχυσης και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. (10)

Πέραν αυτών, οι ερευνητές θεωρούν ότι το βότανο βοηθά στη μείωση των παρενεργειών των αντικαρκινικών παραγόντων και ενδεχομένως ενισχύει τη διάρκεια ζωής των καρκινοπαθών. (11)

Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα η συμπληρωματική χρήση της ashwagandha συσχετίστηκε με την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων άρα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό μετά τη χημειοθεραπεία αποτελεί μείζονα ανησυχία, διότι θέτει τους καρκινοπαθείς σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο μολύνσεων και λοιμώξεων. (12)

 1. Μειώνει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη.

Κάθε μορφή στρες έχει επιζήμια αποτελέσματα στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η ashwagandha ανακουφίζει από το στρες, προστατεύει τον εγκέφαλο από τον εκφυλισμό των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ashwagandha περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση.

Η αφαρίνη Α και η μελανολίδη D είναι τα δύο βασικά συστατικά της ασβαγκάντα ​​που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα οι ουσίες αυτές βοήθησαν την ανάπτυξη των κυττάρων, στη μείωση στη συσσώρευση πλάκας και στη μείωση του φορτίου αμυλοειδούς βήτα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. (13)

Σύμφωνα με μελέτες η ashwagandha βελτίωσε αποτελεσματικά τόσο την άμεση όσο και τη γενική μνήμη σε άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Επίσης βελτιώνει τη συγκέντρωση, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τις διανοητικές ικανότητες. (14)

Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες ανακαλύπτουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος ελέγχει το γήρας – Πώς να καθυστερήσετε τη γήρανση με αυτούς τους 3 τρόπους!

 1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επειδή η ashwagandha λειτουργεί ως προσαρμογόνο που μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, ενδεχομένως να ενισχύει το ανοσοποιητικό και να μειώσει τις φλεγμονές. Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα η ashwagandha μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία αυξάνοντας την παραγωγή ανοσοσφαιρινών και προάγει ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον καταστέλλοντας προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες. (15,16)

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Δείχνει ότι η Νηστεία για 72ώρες μπορεί να Αναγεννήσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

 1. Αυξάνει την αντοχή του οργανισμού.

Σύμφωνα με μελέτες η ashwagandha ενισχύει την αντοχή κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης, ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνοντας τους σωματικούς πόνους. Λόγω των καταπραϋντικών επιδράσεων στον εγκέφαλο και της ιδιότητας να μειώνει τις ορμόνες του στρες, η ashwagandha βελτίωσε τη συγκέντρωση, τα κίνητρα και την αντοχή.

Σύμφωνα με έρευνες το εκχύλισμα ashwagandha βελτίωσε την καρδιοαναπνευστική αντοχή και την ποιότητα ζωής. (17)

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αγχολυτικές ιδιότητες βοηθούν στη βελτίωση της αντοχής λόγω της ιδιότητας εξισορρόπησης ορμονών των επινεφριδίων που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα. (11)

 1. Ενισχύει τη μυϊκή δύναμη.

Η ashwagandha αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη σωματική μας δύναμη. Σύμφωνα με μελέτες η χορήγηση ashwagandha οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση μυϊκού ιστού των βραχιόνων και του θώρακα, σε μείωση του κινδύνου μυϊκής βλάβης, σε αύξηση επιπέδων τεστοστερόνης και μείωση του σωματικού λίπους. (18)

Η ashwagandha βοηθά επίσης και στην προστασία των αρθρώσεων! Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές σχετικά με πόνο στις αρθρώσεις και πόνους που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η χορήγηση ασβαγκάντα έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, ανακουφίζοντας από τον πόνο και τυχόν παρενέργειες (1920).

Διαβάστε επίσης: Πώς να Καταπολεμήσετε τη Σαρκοπενία (Απώλεια Μυϊκής Μάζας λόγω Γήρατος)

 1. Ενισχύει τη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με την αγιουβερδική ιατρική, η ashwagandha θεωρείται φυσικό αφροδισιακό που βοηθά στη βελτίωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Η Ashwagandha χρησιμοποιείται επίσης για να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει την ανδρική γονιμότητα. Σύμφωνα με έρευνες η χορήγηση ασβαγκάντα οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις σεξουαλικής λειτουργίας, ειδικά όσον αφορά τη στυτική, λιπαντική και οργασμική λειτουργία. (21)

Σύμφωνα με άλλες μελέτες σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα οι ερευνητές διαπίστωσαν η χορήγηση ασβαγκάντα οδήγησε σε αύξηση κατά 167% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αύξηση κατά 53% στον όγκο σπέρματος και 57% αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος. (22)

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη μελέτη η συμπληρωματική χορήγηση ashwagandha βελτίωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε 75 άνδρες που υποβάλλονταν σε εξέταση στειρότητας. Η Ashwagandha μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει τα επίπεδα διαφόρων αντιοξειδωτικών.(23)

Θρεπτικές ουσίες της Ashwagandha

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Home Science, 1.000 χιλιοστόγραμμα αφυδατωμένης σκόνης ρίζας ashwagandha περιέχει τα ακόλουθα συστατικά: (24)

 • 2,5 θερμίδες
 • 0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 0,032 γραμμάρια ινών
 • 0,05 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 0,3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
 • .02 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
 • 0,8 μικρογραμμάρια καροτίνης
 • 0,06 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C

Η Ashwagandha περιέχει πολλά ευεργετικά στοιχεία, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά όπως η καταλάση, η δισμουτάση υπεροξειδίου και η γλουταθειόνη, γνωστή ως η μητέρα όλων των αντιοξειδωτικών. Περιέχει επίσης αλκαλοειδή, αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης), νευροδιαβιβαστές, στερόλες, τανίνες, λιγνάνες και τριτερπένια. Αυτές οι πολύτιμες ενώσεις είναι η αιτία της φαρμακολογικής δραστηριότητας του ashwagandha. (20)

________________________________________

Είδη ashwagandha –  Χρήση & Δοσολογία.
Τα συμπληρώματα Ashwagandha διατίθενται ευρέως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η πιο δημοφιλής μορφή είναι το εκχύλισμα ρίζας, αλλά και τα εκχυλίσματα φύλλων. Μπορείτε να βρείτε τα εκχυλίσματα σε μορφή κάψουλας και σκόνης.

Όταν αγοράζουμε συμπληρωμάτα ασβαγκάντα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι ειδικά τυποποιημένα για κατανάλωση. Η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη πρέπει να κυμαίνεται από 1 έως 10%, αλλά δεν φέρουν αυτή την ένδειξη όλα τα συμπληρώματα. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε μεθανόλη, τόσο ισχυρότερη είναι η επίδραση του συμπληρώματος.

Προτείνεται να ξεκινήσει κανείς με 300 – 500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Αυξάνουμε σταδιακά τη δοσολογία, προσέχοντας για πιθανές παρενέργειες. Πολλά συμπληρώματα έχουν συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία μεταξύ 1,000-1,500 χιλιοστόγραμμα σε πλήρη δόση. Διάφορες πηγές θεωρούν ότι η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό θεραπευτή ή τον γιατρό σας. (2)

Σύμφωνα με μελέτες η ασβαγκάντα σε μορφή εκχυλίσματος σε κάψουλες και σταδιακά κλιμακούμενες δόσεις από 750 χιλιοστόγραμμα ημερησίως σε 1.250 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ήταν καλά ανεκτό, ασφαλές στη λειτουργία των βιοχημικών οργάνων και τις αιματολογικές εξετάσεις,  βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει τη μυϊκή δύναμη. (25)

Ίσως η μυρωδιά της να μην είναι ευχάριστη, αλλά μπορούμε πάντα να την αναμίξουμε με άλλες τροφές ή ποτά. Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη ashwagandha σε ένα latte κολοκύθας, ή σε κάποιο smoothie.

Ashwagandha εναντίον Ρίζας Μάκα εναντίον Ginseng

Ομοιότητες

 • Η ashwagandha, η ρίζα maca και το ginseng είναι φυτά που χρησιμοποιούνται αιώνες λόγω των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων.
 • Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη διάθεση, βελτιώνουν τη σεξουαλική λειτουργία, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τις φλεγμονές και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας.
 • Και τα τρία φυτά είναι ευρέως διαθέσιμα σε μορφή εκχυλίσματος, κάψουλας και σκόνης, τα οποία συνήθως παρασκευάζονται από τις ρίζες των φυτών.

Διαφορές

 • Η γεύση τους είναι εντελώς διαφορετική. Η Ashwagandha είναι γνωστή για την πικρή της γεύση και τη μυρωδιά που θυμίζει άλογο, γι ‘αυτό και λειτουργεί καλύτερα υπό μορφή κάψουλας ή ως σκόνη αναμεμειγμένη με άλλες τροφές. Η ρίζα της Maca έχει γεύση σαν ξηρού καρπού και το ginseng έχει πικρή πικάντικη γεύση.
 • Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η ρίζα της maca μας πάει πίσω στο αρχαίο Περού και η ashwagandha είναι βασικό στοιχείο της αγιουβερδικής ιατρικής.
 • Οι συνιστώμενες δόσεις κάθε βοτάνου ποικίλουν. Όσον αφορά το ginseng, μια αποτελεσματική δοσολογία κυμαίνεται από 200 έως 900 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, ενώ η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη ρίζα maca είναι από 1 έως 3 κουταλιές της σούπας και για την ασβγαγκάντα ​​η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 1.000 έως 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

________________________________________

Ashwagandha: παρενέργειες και προφυλάξεις

Η Ashwagandha αποτελείται από στεροειδείς λακτόνες, που χαρίζουν στην ασβγαγκάντα τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Ορισμένα μέρη του φυτού περιέχουν περισσότερη ποσότητα αυτών των ενώσεων, οπότε, όταν επιλέγουμε ένα εκχύλισμα ashwagandha, πρέπει να προσέχουμε από ποιο σημείο είναι παρασκευασμένο. Τα εκχυλίσματα περιέχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα σφαιρίνης Α από τα εκχυλίσματα ριζών.

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η ashwagandha θεωρείται ασφαλής. Ορισμένες πιθανές παρενέργειες του ashwagandha περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, έμετο και διάρροια. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, διακόψτε τη χορήγηση.

Η Ashwagandha δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα ή θηλάζουν, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη, την πίεση, ή ανοσοκατασταλτικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για τον θυρεοειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ashwagandha, εκτός εάν συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Όσοι πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν μια αύξηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς με τη λήψη ashwagandha και πρέπει να επιβλέπονται από έναν γιατρό, ή να μην λάβουν καθόλου ασβαγκάρντα. Επειδή το βότανο μπορεί να τροποποιήσει αυτές τις καταστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς αλληλεπιδράσεις.

Επίσης, ενδέχεται η ashwagandha να αυξήσει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση που απαιτεί αναισθησία, θα πρέπει να διακόψετε τη χορήγηση ashwagandha τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς ενδεχομένως το βότανο να επιβραδύνει περαιτέρω το κεντρικό νευρικό σύστημα. (26)

________________________________________

Ανακεφαλαιώνοντας!

 • Η Ashwagandha, γνωστή ως Withania somnifera, χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουβερδική ιατρική, επειδή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς και ωφελεί πολλά συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του ανοσοποιητικού, του νευρολογικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
 • Τα συμπληρώματα Ashwagandha διατίθενται ευρέως στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η πιο δημοφιλής μορφή το εκχύλισμα ρίζας, αλλά και τα εκχυλίσματα φύλλων. Αυτά τα εκχυλίσματα μπορούν να βρεθούν σε μορφή κάψουλας και σκόνης.
 • Η συνιστώμενη δοσολογία ασβαγκάντα, για αρχή, είναι με 300 με 500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Στη συνέχεια αυξάνουμε τη δοσολογία από 1.000 έως 1.500 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα.
 • Τα πιο σημαντικά οφέλη είναι τα εξής:
 • Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς
 • Ανακουφίζει από την κόπωση των επινεφριδίων
 • Καταπολεμά το στρες και το άγχος
 • Βελτιώνει την κατάθλιψη
 • Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου
 • Μειώνει τον εκφυλισμό των κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη
 • Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία
 • Αυξάνει την αντοχή και την αντοχή
 • Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής δύναμης
 • Βοηθά στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας και της γονιμότητας.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.