Εάν λατρεύετε εκείνες τις χαλαρωτικές και ονειρικές στιγμές της  γιόγκα, σας συστήνουμε έναν καινούργιο και ανεκτίμητο φίλο: την ελάχιστα γνωστή πρακτική της yoga nidra, ή αλλιώς γιόγκα της επίγνωσης. Είναι μια αρχαία πρακτική που χαλαρώνει και τιθασεύει το νευρικό μας σύστημα και παράλληλα οδηγεί σε καλύτερη συγκέντρωση και σε μια απίστευτη, πρωτόγνωρη γαλήνη.

Εκ πρώτης όψεως, σε μια συνεδρία nidra yoga το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε στο πάτωμα τυλιγμένοι με άνετα ρούχα και απαλές κουβέρτες. (Και κάλτσες, χνουδωτές κάλτσες.)

Κι όμως υπάρχει  μια κρυφή δύναμη στην ακινησία, ενώ τώρα πλέον η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύπτει αυτό που οι γιόγκι γνώριζαν εδώ κι αιώνες: η nidra yoga, γνωστή και ως γιόγκα της επίγνωσης, βελτιώνει την υγεία με διάφορους, εκπληκτικούς τρόπους.

Παρατήρηση: πολλοί από εκείνους που ασχολήθηκαν με την nidra yoga ανέφεραν ότι απόλαυσαν την απόλυτη ξεκούραση σε μια συνεδρία που διήρκησε μόλις 30 έως 120 λεπτά. Η διάρκεια αυτή είναι πολύ μικρότερη από τις οκτώ ώρες ύπνου που απαιτούνται συνήθως για την πλήρη ανάκτηση των δυνάμεων του οργανισμού. Από την άλλη μεριά, υπάρχει κι εκείνη η εκτόξευση της ντοπαμίνης κατά 65%!

Τι είναι η nidra yoga;

Η nidra Yoga είναι μια ισχυρή πρακτική χαλάρωσης που δρα ως φυσικό αγχολυτικό, ως μέσο φυσικής ανακούφισης από το στρες. Πολλοί χρησιμοποιούν τη nidra yoga για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου αν και η εξάσκηση αυτού του είδους γιόγκα δε σημαίνει ότι πράγματι μας παίρνει ο ύπνος. Η αρχαία πρακτική της γιόγκα βοηθά στην εσωστρέφεια της συνείδησής μας, ούτως ώστε να βιώσουμε μια μορφή «ύπνου» με χαρακτήρα αυτό-επίγνωσης.

«Μοιάζει με τον διαλογισμό», εξηγεί η tantra yogi Michele D’Agostino, υπεύθυνη κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Penn. «Χαλαρώνεις εντελώς σε βιολογικό επίπεδο, αλλά ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση».

Ενώ ο ορισμός της nidra yoga μεταφράζεται απλά σε «γιόγκα ύπνου», υπάρχουν περίπλοκοι μηχανισμοί που λειτουργούν σε νευρολογικό επίπεδο καθώς ο γιόγκι καθοδηγεί την αναπνοή και εστιάζει σε διαφορετικά μέρη του σώματός μας.

Η nidra Yoga βοηθά τον εγκέφαλό μας να εισαχθεί σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και αφύπνισης, λες και το σώμα μας κοιμάται ενώ ο νους παραμένει σε κατάσταση συνειδητότητας. Μελέτες πάνω στα εγκεφαλικά κύματα κατέδειξαν περισσότερα εγκεφαλικά κύματα τύπου άλφα και θήτα  στους γιόγκι που ασχολούνται με τη nidra yoga. Αυτό αναφέρεται σε εγκεφαλικά κύματα που διαφοροποιούνται σε τύπου βήτα, δηλαδή σε κύματα ενδεικτικά υψηλών επιπέδων σκέψης –  όντας σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης –  εγρήγορσης και μιας κατάστασης όπου βρίσκεται κανείς στο κατώφλι του ύπνου. (1)

Στην ουσία η D’Agostino εξασκεί τη nidra yoga λόγω της ισχυρής δράσης όσον αφορά την αποκατάσταση του οργανισμού. «Πρόσεξα ότι πολύς κόσμος, ιδιαίτερα φοιτητές, υπέφεραν από άγχος και είχαν ανήσυχο ύπνο. Έφταναν στην τάξη εξαντλημένοι, το μυαλό τους δεν λειτουργούσε και ήταν αποσυντονισμένοι».

Έτσι, χρησιμοποίησε τη nidra yoga για να μειώσει τα επίπεδα στρες και να χαλαρώσει την υπερδραστηριότητα του νου. Πολλοί φοιτητές ανέφεραν απίστευτα αποτελέσματα κι ένιωθαν σα να είχαν κοιμηθεί οκτώ ώρες μετά από μια συνεδρία 90 λεπτών.

«Έχει να κάνει με την ισορροπία. Πρέπει να γυμνάζουμε το σώμα μας και να φροντίζουμε την καρδιά μας, αλλά τι θα γίνει εάν δεν υπάρχει ισορροπία; Απλώς καταστρέφουμε το νευρικό μας σύστημα, είναι αυτό που ονομάζουμε κόπωση των επινεφριδίων».

Μπορούμε να διαλογιστούμε για να μας πάρει ο ύπνος;

Παρά το γεγονός ότι ο διαλογισμός και η χαλάρωση που προσφέρει η nidra yoga βοηθούν σε έναν καλύτερο ύπνο, δεν χρειάζεται να μας πάρει ο ύπνος όταν κάνουμε διαλογισμό ή nidra yoga. Το μόνο που θέλουμε είναι να παραμείνουμε ξύπνιοι την ώρα της συνεδρίας.

Τι είναι η yoga της επίγνωσης;

Πολλοί νομίζουν ότι είναι μια πρακτική που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Στην ουσία η  D’Agostino αναφέρει ότι καλύτερα να έχουμε παρακολουθήσει μια συνεδρία nidra yoga μέσα στην ημέρα για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να κοιμάται σωστά (2). Συνεπώς, η εξάσκηση της nidra yoga μέσα από έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό βοηθά και βελτιώνει τον ύπνο μας.

Τι είναι η yoga nidra iRest?

Μια πολύ δημοφιλής μορφή nidra yoga είναι εκείνη που έχει επινοήσει ο Richard Miller, ιδρυτής του iRest Yoga Nidra. Αυτή η μορφή nidra yoga είναι εκσυγχρονισμένη και εστιάζει σε μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. (3)

3 Οφέλη της Nidra Yoga

 1. Μπορούμε να την απολαύσουμε όλοι.

Ίσως το βασικότερο όφελος της nidra yoga είναι ότι είναι προσιτή σε όλους. (Δεν χρειάζεται να στεκόμαστε για ώρες στη μύτη του ενός ποδιού). Επίσης είναι μια από τις πιο εύκολες μορφές συνεδρίας, την οποία μπορούμε άνετα να παρακολουθούμε τακτικά. (4)

Από τη στιγμή που διενεργείται αποκλειστικά σε θέση savasana, γνωστή και ως θέση του πτώματος, δηλαδή σε κατάσταση οριζόντιας ακινησίας στο έδαφος, στην ουσία δεν υπάρχει «λανθασμένος» τρόπος. (Εάν είστε σε κατάσταση που δεν σας επιτρέπει να ξαπλώσετε, μπορείτε να κάνετε nidra yoga στην καρέκλα). Επίσης, είναι καλύτερα να υπάρχει μια μορφή καθοδήγησης για να νιώθετε λιγότερο άγχος.

 1. Εξισορροπεί τη γυναικεία διάθεση στις δύσκολες μέρες.

Σύμφωνα με μία μελέτη σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα δυσμηνόρροιας (πόνοι, ασταθής κύκλος), ο συνδυασμός φαρμάκων και nidra yoga για 35 έως 40 λεπτά για πέντε μέρες την εβδομάδα μείωνε τα συμπτώματα του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης. (5)

 1. Εκτοξεύει τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Τα οφέλη της γιόγκα για τον εγκέφαλο είναι γνωστά και μάλιστα, ήδη από το 2002, οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν κλινικά πλέον την αύξηση της ντοπαμίνης – χάρη στη nidra yoga. Πράγματι, η ντοπαμίνη σημείωσε αύξηση 65%, γεγονός που σημαίνει ότι η συνεδρία ρυθμίζει τις συνειδητές καταστάσεις στο συναπτικό επίπεδο. (6)

Τα στοιχεία από απεικονίσεις εγκεφάλου μας λένε τα εξής: (7)

 • Τα αντικείμενα της έρευνας βρίσκονταν σε κατάσταση χαλάρωσης, αλλά όχι υπνηλίας.
 • Η κατάσταση του διαλογισμού είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση της ύπνωσης και περιλαμβάνει συνειδητή επίγνωση.
 • Η κατάσταση αυτή διήρκησε 45 λεπτά και εξαπλώθηκε σε όλο τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η nidra yoga είναι επίσης επωφελής για τις εξής ασθένειες:

 • Πόνοι στην πλάτη (8)
 • Άγχος (9)
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (10)
 • Αϋπνία (11)
 • Μετατραυματική διαταραχή άγχους (1213)
 • Διαβήτης τύπου 2 (14)
 • Εμβοή (15)

Συνεδρία Nidra Yoga σε video!

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη της nidra yoga μπορείτε να τη δοκιμάσετε! Εδώ η D’Agostino κατευθύνει μια συνεδρία nidra yoga, οπότε μπορείτε να πάρετε μια ιδέα αυτής της μορφής γιόγκα. Μια συνεδρία με την παράδοση των Ιμαλαΐων διαρκεί περίπου 90 λεπτά, αλλά ακόμη και μια συνεδρία μικρότερης διάρκειας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Μην ανησυχήσετε εάν δεν χαλαρώσετε ήδη από την πρώτη φορά, καθώς οι συνεδρίες ενεργούν σωρευτικά, οπότε όσο περισσότερες συνεδρίες κάνετε, τόσο περισσότερη χαλάρωση θα απολαμβάνετε.

Ας δούμε μερικές βασικές οδηγίες.

 • Πριν ξεκινήσετε τη συνεδρία, βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας διακόψει κανείς, καθώς αυτό ενδεχομένως να διαταράξει το νευρικό σας σύστημα.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ζεσταθεί.
 • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον άνεσης και ασφάλειας.
 • Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας. Δεν χρειάζεστε περισπασμούς.
 • Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να σας διακόψει.
 • Εάν νιώσετε ότι σας παίρνει ο ύπνος, διακόψτε τη συνεδρία. Δεν πρέπει να αποκτήσετε την κακή συνήθεια να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της nidra yoga.
 • Βολευτείτε. Χρησιμοποιήστε στηρίγματα κάτω από τα γόνατά σας, ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, άνετα ρούχα και κάλτσες.

Προφυλάξεις κατά τη συνεδρία της Nidra Yoga.

Εάν αισθανθείτε πόνους στην πλάτη, τοποθετήστε μια κουβέρτα κάτω από την πλάτη σας, ή ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

 

Η Nidra Yoga σε λίγα λόγια!

 • Η nidra Yoga είναι μια αρχαία τεχνική που αναφέρεται ως «γιόγκα του ύπνου».
 • Δεν πρέπει να συγχέεται η nidra yoga με τον διαλογισμό βαθέως ύπνου. Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας, αλλά δεν πρέπει να αποκοιμηθείτε κατά την ώρα της συνεδρίας.
 • Σκοπός της nidra yoga είναι η ρύθμιση των εξωγενών παραγόντων που δημιουργούν στρες.
 • Η nidra yoga ηρεμεί τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα τον κρατά σε εγρήγορση.
 • Σύμφωνα με έρευνες η nidra yoga βοηθά στην αϋπνία, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον διαβήτη τύπου 2.
 • Είναι μια τεχνική προσιτή και εύκολη σχεδόν για όλους επειδή βασίζεται στη στάση savasana.
 • Η nidra γιόγκα δεν είναι η ίδια με τη γιόγκα για ύπνο. Αν αναζητάτε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε άνετες στάσεις, όπως την έκταση  προς τα μπροστά σε άνοιγμα αμβλείας γωνίας, την εμβρυϊκή στάση, κ.λπ.
 • Προσέξτε να μην αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας – η yoga nidra δεν είναι γιόγκα ύπνου!

Διαβάστε επίσης:3 Εντυπωσιακά Πράγματα που θα σας Συμβούν εάν κάνετε Καθημερινά αυτή την άσκηση Γιόγκα

Κείμενο – Επιμέλεια, Λ.Τ.