Το θέμα της έκθεσης στον ήλιο είναι αμφιλεγόμενο αλλά εξαίρετα σημαντικό. Η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα προβληματίζουν το κοινωνικό σύνολο, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέτρια, αλλά ασφαλής, έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη. Ο κίνδυνος εγκαύματος και η άμετρη έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβείς παράγοντες και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D (που παράγεται κατά την έκθεση στον ήλιο) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος).
Με άλλα λόγια: η αποφυγή του ήλιου μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο το κάπνισμα!
Έκθεση στον ήλιο…αθώα ή ένοχη;
Ας δούμε ορισμένα αποσπασματικά στοιχεία:
- Γνωρίζετε κάποιον που έχασε τη ζωή του από μελάνωμα, επομένως θεωρείτε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. (Η επιστήμη δεν στηρίζει αυτή την άποψη, ούτε η σκέψη αυτή αποδεικνύει να έχει αιτιώδη συνάφεια).
- Γνωρίζετε κάποιον που ενώ έχει εκτεθεί πολύ στον ήλιο, δε νόσησε ποτέ από καρκίνο, επομένως η έκθεση στον ήλιο είναι ασφαλής. (Επίσης δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά).
Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που παλεύουν, ή έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτή τη φοβερή ασθένεια. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ορισμένα επίπεδα έκθεσης στον ήλιο είναι ασφαλή. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ορισμένες ουσίες των αντηλιακών ενδέχεται να αυξήσουν τον καρκίνο του δέρματος.
Αντηλιακή προστασία, έγκαυμα, καρκίνος του δέρματος!
Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση αντηλιακού και ο περιορισμός έκθεσης στον ήλιο επιβάλλονται – ωστόσο η περιορισμένη έκθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Παρά την εκστρατεία προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, τα κρούσματα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνονται κατά 4,2% ετησίως και, παρά τα μέτρα προστασίας, το πρόβλημα φαίνεται πως επιδεινώνεται.
Έκθεση στον Ήλιο και Βιταμίνη D
Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία…
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ενώ το ηλιακό έγκαυμα είναι επιβλαβές, η μέτρια έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό προσφέρει πολλά οφέλη, ωστόσο ΔΕΝ βοηθά στην αποφυγή του καρκίνου. Η έλλειψη ήλιου μπορεί αν είναι εξίσου επιβλαβής με την υπερβολική έκθεση και, όπως συμβαίνει συχνά, η δοσολογία είναι το μυστικό!
Γενικά, θεωρείται ότι επειδή το αντηλιακό προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα, προλαμβάνει από τον καρκίνο του δέρματος – λογικό, αλλά δεν τεκμηριώνεται! Επίσης, το αντηλιακό μπορεί να αναστείλει μερικές από τις πιο ευεργετικές ιδιότητες της έκθεσης στον ήλιο. Μπορεί να επιβραδύνει τα εγκαύματα, αλλά παράλληλα, παρεμποδίζει την πρόσληψη βιταμίνης D. Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές θα πρέπει να υπάρχει επισήμανση στην ετικέτα των αντηλιακών σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D που ενδέχεται να προκύψει από την υπερβολική χρήση αντηλιακών, αναφέροντας επίσης ότι η χρήση αντηλιακών δεν προλαμβάνει, ούτε μειώνει τον κίνδυνο μελανώματος.
Το αντηλιακό παρεμποδίζει την πρόσληψη βιταμίνης D.
Είναι γνωστό ότι το αντηλιακό αναστέλλει την παραγωγή βιταμίνης D, ειδικά όταν χρησιμοποιείται τακτικά και ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με ποικιλία καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων δύο από τους πιο συνηθισμένους και πιο επικίνδυνους του μαστού και του παχέος εντέρου.
Βιταμίνη D: Ζωτική για την υγεία
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο είναι σημαντικά, καθώς η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από μελάνωμα. Άλλες μελέτες συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με τη νόσο του Πάρκινσον, νόσους των οστών, θρομβώσεων, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και υπέρταση – άλλωστε, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εκτίθεντο πολύ στον ήλιο έζησαν περισσότερο, ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες η τακτική έκθεση στον ήλιο ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στο μισό!
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την εγκυμοσύνη, τα μωρά και τα παιδιά!
Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με κίνδυνο πρόωρου τοκετού και άλλες επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και προβλήματα στα οστά του βρέφους.
Εγκυμοσύνη και βιταμίνη D!
Σύμφωνα με μελέτες τα επίπεδα Βιταμίνης D πρέπει είναι πάνω από 30 ng / mL κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μερικοί γιατροί προτείνουν ακόμη και επίπεδα άνω των 60 ng / mL.
Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό εγκύων δεν αποθηκεύουν αρκετή βιταμίνη D, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καισαρικής, προεκλαμψίας, διαβήτη κύησης και κολπικής λοίμωξης αλλά και υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού, ψυχικών διαταραχών, μόλυνσης, χαμηλού βάρους γέννησης και προβλημάτων στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των βρεφών.
Βιταμίνη D για μωρά και παιδιά!
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, ενώ βοηθάει την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Συνήθως παιδιά με χρόνιες ασθένειες όπως ο αυτισμός, ο διαβήτης ή / και οι συχνές λοιμώξεις θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Γιατί η ασφαλής έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου!
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δεν προτείνουν αποφυγή του ήλιου. Αντιθέτως, προτείνουν αλλαγή των οδηγιών για τη δημόσια υγεία, ώστε ο πληθυσμός να απολαμβάνει επαρκή και ασφαλή έκθεση στον ήλιο για να διατηρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στα 30ng / mL, ή περισσότερο, για όλο τον χρόνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Η ασφαλής ηλιοθεραπεία μείωσε τον κίνδυνο μελανώματος. Τα ηλιακά εγκαύματα συνδέονται με διπλασιασμό του κινδύνου μελανώματος. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πρέπει να αποφύγουμε το ηλιακό έγκαυμα, η έκθεση στον ήλιο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο μελανώματος!
- Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί επίσης να προστατεύσει το δέρμα. “Όσον αφορά τη χρόνια ασφαλή έκθεση σε ήλιο που δεν είναι καυτός, πιστεύεται ότι η προστασία από το ηλιακό έγκαυμα και η ανάπτυξη μελανώματος προέρχεται από τη φωτοπροσαρμογή (αυξημένη μελανοποίηση και επιδερμική πάχυνση) ή από την επαγωγή υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D ή πιθανώς και των δύο.”
- Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η επιστήμη το γνώριζε ήδη, αλλά η μελέτη διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι… “Η βιταμίνη D που παράγεται από έκθεση σε UVB μετατρέπεται στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D από τον διαδοχικό μεταβολισμό της στο ήπαρ για να σχηματίσει την κύρια κυκλοφορούμενη μορφή της βιταμίνης D, της 25-υδροξυβιταμίνης D [ 25 (ΟΗ) Δ]. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη D που παράγεται στο δέρμα μπορεί επίσης να μετατραπεί στο δέρμα σε ενεργή μορφή 1,25 (OH) 2D, ενισχύοντας έτσι την επιδιόρθωση του DNA και μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. “
- Η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο ενδεχομένως να προκαλείκ αύξηση των ποσοστών μελανώματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση στον ήλιο ενδεχομένως να μην είναι η αιτία αύξησης των ποσοστών μελανώματος. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο μπορεί να ισχύει. Η μείωση της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να είναι η αιτία: «Μια πιο εύλογη εξήγηση για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μελανώματος από το 1935 μπορεί να είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο και η συνεχώς αυξανόμενη ανεπάρκεια βιταμίνης D».
Ανεπάρκεια βιταμίνης D και θνησιμότητα!
Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με τη θνησιμότητα. Βασικά, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα βιταμίνης D, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πεθάνει. Σύμφωνα με την έρευνα άτομα με επαρκή βιταμίνη D είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.
Η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο συνδέθηκε επίσης με υψηλότερα ποσοστά οδοντικών κοιλοτήτων, οφθαλμικών προβλημάτων, παχυσαρκίας, δερματικών προβλημάτων και πολλά άλλα.
Η διατροφή επιδεινώνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ήλιο;
Τις τελευταίες δεκαετίες που τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος (και άλλοι καρκίνοι) έχουν αυξηθεί, ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες έχουν επίσης αλλάξει, όπως: αυξημένη χρήση Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, υψηλότερη κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, περισσότερα χημικά πρόσθετα σε τρόφιμα, μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών, αυξημένη κατανάλωση σιτηρών κ.λπ.
Αυξημένη κατανάλωση φυτικών ελαίων Ωμέγα-6
Τα ωμέγα-6 λιπαρά, όπως η κανόλα, ο βαμβακόσπορος, τα λαχανικά, η σόγια κ.λπ., είναι πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή μας και φαίνεται πως αυτά τα λιπαρά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη που χρειάζεται το σώμα για σχηματισμό δέρματος και στην πραγματικότητα οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ αυξάνει την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και άλλων καρκίνων και μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τον καρκίνο. Σύμφωνα με το άρθρο, η ποσότητα λινελαϊκού οξέος στη διατροφή καθώς και η ισορροπία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 καθορίζουν την ευαισθησία του δέρματος σε βλάβες από τις ακτίνες UV. Αυτό εξηγεί το όμορφο δέρμα εκείνων που καταναλώνουν λίπη όπως το βούτυρο και το λάδι καρύδας. Είναι επίσης μια απλή εξήγηση για την κακή ποιότητα δέρματος και την έντονα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος στη δύση. Το μελάνωμα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Ενώ η κατανάλωση φυτικών ελαίων έχει αυξηθεί, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ωμέγα-3 λιπών μειώθηκε.
Μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων και Ω-3 λιπαρών!
Καθώς η κατανάλωση Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει αυξηθεί, η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και λιπαρών Ωμέγα-3 έχει μειωθεί – γεγονός που έχει επίδραση στην υγεία του δέρματος. Το σώμα χρειάζεται υγιή λίπη, όπως κορεσμένα και Ω-3 λίπη, για την ανανέωση του ιστού. Εάν ο οργανισμός δεν παίρνει αυτά τα λίπη, θα χρησιμοποιήσει ό, τι έχει διαθέσιμο, ακόμη και Ωμέγα-6, τα οποία δεν είναι και το πιο κατάλληλο λίπος για την οικοδόμηση του δέρματος και του κολλαγόνου.
Ας ξανασκεφτούμε την έκθεση στον ήλιο!
Μάλλον ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε την άποψή μας σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, καθώς η άποψη περί καρκίνου του δέρματος είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Άλλωστε, τα τελευταία 70 χρόνια κυριαρχεί η άποψη ότι η έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να κάνει πολύ πιο επιζήμια, καθώς όσο προσπαθούμε να μείνουμε μακριά από τον ήλιο, λόγω καρκίνου του δέρματος, τα ποσοστά εμφάνισης άλλων καρκίνων αυξάνονται, όπως και τα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες αιτίες και, σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ήλιου μπορεί να είναι ο λόγος.
Έκθεση στον ήλιο: Τι πρέπει να κάνουμε!
Υπό το πρίσμα αυτό, ας απολαύσουμε μια ηλιόλουστη μέρα, ρουφώντας με ασφάλεια το ζεστό φως του ήλιου σε καθημερινή βάση, ελέγχοντας τα επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης το συμπλήρωμα βιταμίνης D και η αποφυγή επιβλαβών αντηλιακών είναι μια καλή λύση. Απομακρυνόμαστε από τον ήλιο εγκαίρως, πριν την πρόκληση εγκαυμάτων, φοράμε καπέλο και επιλέγουμε σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνη D, και συμπληρώματα, που προστατεύουν τον οργανισμό από μέσα προς τα έξω!
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.